České curlerky budou před olympijskou dokvalifikací v Plzni pracovat i na psychice

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Až poslední odehraný kámen v posledním zápase zhasl naděje českého týmu na semifinále světového šampionátu a také přímou kvalifikaci na zimní olympijské hry. Skipka Anna Kubešková, která jinak předváděla parádní výkony, bohužel nezvládla vyrazit kámen soupeřek ze hry a umožnila Skotkám jednoduchý kámen na vítězství.

Skotky poté braly bronz výhrou nad Švédskem 6:4, mistryněmi světa se staly Kanaďanky, které celý šampionát naprosto jednoznačně – jako první tým v historii bez jediné prohry - opanovaly, druhé skončily Rusky.

Prohra v posledním zápase bohužel český tým odsunula na sedmé místo, které sice představuje nejlepší umístění českého ženského týmu na MS v historii, na přímý postup na olympijské hry ale bohužel nestačilo. O ně se ještě jednou poperou na mezinárodní olympijské kvalifikaci, kterou bude od 5. do 10. prosince 2017 hostit Plzeň.

V západočeské metropoli se představí Čína, České republika, Dánsko, Finsko, Německo, Itálie, Lotyšsko a Norsko, dva nejlepší týmy postoupí na ZOH do Pchjongčchangu . “Češky zde budou jasnými favoritkami, nicméně jelikož domácí prostředí přináší i větší tlak, zapracujeme do zimy na mentální stránce naší hry se sportovním psychologem, abychom se s ním dokázali vypořádat v pozitivním slova smyslu,” prohlásil český národní trenér Brad Askew.

Na zimní olympijské hry 2018 se přímo kvalifikovaly následující země: Kanada, Korea, Rusko, Švédsko, Švýcarsko, USA a Velká Británie.

Jasné složení osmičky mužských týmů pro olympijskou kvalifikaci bude známé po mistrovství světa, které od 1. do 9. 4. hostí Edmonton (Kan.). Jisté ale je, že se v Plzni na Zimním stadionu Košutka představí i Češi.

Curling bude mít na olympijských hrách v Pchjongčchangu tři disciplíny – týmovou soutěž žen a mužů, pod pěti kruhy se také premiérově představí smíšené dvojice (mixed doubles). Osm týmů pro turnaj v mixed doubles se do Koreji kvalifikuje přímo podle bodového žebříčku, který je stanoven na základě umístění na mistrovství světa 2016 a 2017, kvalifikační turnaj se v této disciplině nehraje. O šanci představit se na olympijských hrách se na MS popere zkušená dvojice Zuzana Hájková a Tomáš Paul, bronzoví medailisté z MS 2013 – jejich MS se koná od 22. 4. do 29. 4. v kanadském Lethbridge.

líbil se ti článek?